Κυριακή, Απριλίου 20, 2008

ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΣΟΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΙΑΣ...

... συνεχίζεται, επειδή κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, διαβάστε αυτήν την εξαιρετική προσέγγιση του ENDEA NEOS:



Φοιτητικές εκλογές 2008 και ΣΥΡΙΖΑ



Μια σημαντική ένδειξη που αναδείχθηκε εν μέρει, με αφορμή τις φετινές φοιτητικές εκλογές, είναι η αναντιστοιχεία ανάμεσα στην προσδοκία και στο αποτέλεσμα, για τα φοιτητικά σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επικοινωνιακά και πολιτικά, έπαιξε «ηγετικά» με τη γενιά του άρθρου 16, με την ηλικιακή ανανέωση του ΣΥΝ, με τις δημοσκοπικές της «εκρήξεις» στη νεολαία και αλλού...

Έπαιξε και εν μέρει πέτυχε να «επιβάλει», μια μιντιακή κυρίως απεικόνιση μιας «πραγματικότητας» που διαψεύδεται από τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών... Οι «παραδοσιακές» πολιτικές νεολαίες και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά εξακολουθούν να είναι «κυρίαρχες», τόσο στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, όσο και στους δρόμους, (όσες από αυτές βγαίνουν) και συμπερασματικά στις κινητοποιήσεις των νέων για το άρθρο 16 πέρυσι…

Το δημοσκοπικό μέγεθος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, μετρημένο με την ελπιδοφόρα για αυτόν συγκέντρωση της 6/04/08 στο Ιβανώφειο της Θεσσαλονίκης, «μετρημένο» για παράδειγμα με την αύξηση της κυκλοφορίας της Κυριακάτικης «ΑΥΓΗΣ», με την ακροαματικότητα του «105,5 στο Κόκκινο», με το μέγεθος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, ή με το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών του 2008, κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με την κοινωνική και εκλογική πραγματικότητα…

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει «καλά», πάει καλύτερα από ότι πήγαινε τον περασμένο Σεπτέμβρη αλλά… Χρειάζεται μια ποιο ρεαλιστική αίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας, των πολιτικών συγκυριών, των αληθινών μεγεθών…

Και επειδή η επικοινωνία και η διαχείριση των εντυπώσεων, πρέπει να είναι βοηθητικά εργαλεία σε μια σοβαρή πολιτική ανάλυση, με δράση και στόχευση, επί του πραγματικού, με σεβασμό στην ιστορική, στην αξιακή, στην ηθική διαδρομή του κάθε συλλογικού υποκειμένου…

Επειδή η πολιτική γίνεται επί του πραγματικού, από, με και για τους ανθρώπους…

Επειδή η προσέγγιση της ουτοπίας είναι δημιουργία και διαχείριση, επί του πραγματικού, κοινωνικών προσδοκιών και πολιτικών συγκυριών…

Η επικοινωνία, ο κομματικός ανταγωνισμός, ο «μεγαλοιδεατισμός» ας μην οδηγήσουν τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά από τον σκληρό πυρήνα του «είναι» τους ή… Μακριά από τη δυνατότητα ενός «ιστορικού συμβιβασμού», με προοδευτικά χαρακτηριστικά… Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις…

Τετάρτη, Απριλίου 16, 2008

ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ...


... της εφαρμογής της και του τρόπου που αυτή η Κυβέρνηση νομοθετεί...

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο! Απλώς μπείτε στον κόπο να διαβάσετε την Ερώτηση στη Βουλή.

Όλα, μα όλα τα άλλα, περιττεύουν.




ΕΡΩΤΗΣΗ
ΚΑΙ
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τους κ.κ.Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης


Θέμα: «Με σκανδαλώδη φωτογραφική ρύθμιση επιχειρείται να συγκαλυφθεί η παράνομη χορήγηση φοροαπαλλαγής 20.000.000 ευρώ σε ασφαλιστική εταιρεία από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και να παρασχεθεί νομοθετική κάλυψη στο «γαλάζιο στέλεχος» που έχει καταγγελθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά κατέληξε στο … Αρχείο, για είσπραξη μίζας 2.000.000 ευρώ στην υπόθεση αυτή. Ταυτόχρονα με την ρύθμισή αυτή γενικεύεται η φοροαπαλλαγή με τεράστιες απώλειες εσόδων για το Δημόσιο»

Με μια σκανδαλώδη φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση, που ισχύει όμως πλέον για όλες τις εταιρείες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάλυψε αναδρομικά την αυθαίρετη απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, ο οποίος παράνομα – και, σύμφωνα με καταγγελία, λαμβάνοντας μίζα 2.000.000 ευρώ - απάλλαξε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία από φόρους μεταβίβασης ακινήτων ύψους 20.000.000 ευρώ!

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ «ΓΑΛΑΖΙΟΥ» ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

Το χρονικό του μείζονος σκανδάλου, το οποίο εγείρει πλέον σοβαρά ερωτήματα ηθικής τάξεως για τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος εμφανίζεται να καλύπτει πλήρως τις παρανομίες του «εκλεκτού» της Ν.Δ. γενικού γραμματέα του υπουργείου, έχει ως εξής:

- Μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, θυγατρική ευρωπαϊκού ομίλου, προχώρησε σε συγχώνευση με την απορρόφηση άλλης ασφαλιστικής. Με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 1277/1972, η εταιρεία μπορούσε να αποφύγει εν μέρει την καταβολή φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μόνο όμως για όσα ακίνητα της απορροφώμενης εταιρείας χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη των αναγκών της.
- Αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εφαρμόζοντας το νόμο, αποφάνθηκε στις 25 Μαϊου του 2006 ότι η ασφαλιστική θα έπρεπε να καταβάλει φόρο 20.000.000 ευρώ για τη μεταβίβαση όσων ακινήτων δεν ιδιοχρησιμοποιούνταν.
- Η ανατροπή αυτής της νόμιμης εισήγησης ήλθε λίγους αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2006, σε έγγραφο με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Νίκου Ανδριανόπουλου: χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στη νομοθεσία, αυτός αποφάνθηκε ότι η εταιρεία ΔΕΝ οφείλει φόρο μεταβίβασης. «Κάθε άλλη διαταγή με αντίθετο περιεχόμενο παύει να ισχύει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριανόπουλος στην απόφασή του! Πρόκειται για ένα «ΔΕΝ», αξίας 20 εκατ. ευρώ!

Η ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΖΑ 2.000.000 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Όπως είναι γνωστό, για τον συγκεκριμένο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκο Ανδριανόπουλο, έχει υποβληθεί καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για λήψη «μίζας» ύψους 2 εκατ. ευρώ από την εμπλεκόμενη εταιρεία, προκειμένου να διεκπεραιωθεί ευνοϊκά η εκκρεμής υπόθεσή της. Την καταγγελία αποφάσισε να αρχειοθετήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς, όμως εξακολουθεί να ελέγχεται η βασιμότητά της από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟ «ΓΑΛΑΖΙΟ» ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ, ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΡΑΒΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ» ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ!

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έσπευσε τρεις μήνες αργότερα, με το φορολογικό νομοσχέδιο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Δεκεμβρίου του 2006, να καλύψει αναδρομικά το ατόπημα του κ. Ανδριανόπουλου, αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα, όταν μια απόφαση της «γαλάζιας» Διοίκησης δεν στηρίζεται σε νόμους, τόσο το χειρότερο… για τους νόμους:
- Με μια απλή προσθήκη στο Ν.Δ. 1277/1972, η αυθαιρεσία του Γ.Γ. νομιμοποιήθηκε! Η επίμαχη παράγραφος, που «διορθώνει» το άρθρο 50 του νόμου 542/1977, ο οποίος με τη σειρά του είχε τροποποιήσει το Ν.Δ. 1277/1972, προβλέπει ότι η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ισχύει και σε «περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εισφερόμενα ακίνητα δεν ιδιοχρησιμοποιούνται από τη συγχωνευόμενη εταιρεία κατά το χρόνο της συγχώνευσης».
- Το πιο ύποπτο σκέλος της ρύθμισης ανέφερε ότι «οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των φορολογικών αρχών και των Διοικητικών Δικαστηρίων». Με τον τρόπο αυτό, η υπόθεση της ασφαλιστικής, που εξακολουθούσε να εκκρεμεί, έγινε εφικτό να λυθεί υπέρ της, με μια φοροαπαλλαγή 20.ΟΟΟ.ΟΟΟ ευρώ!


ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ, ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η νομοθετική ρύθμιση που έγινε για την αναδρομική κάλυψη της αυθαιρεσίας του συγκεκριμένου Γενικού Γραμματέα είχε ως αναγκαστική συνέπεια η φοροαπαλλαγή που δόθηκε, παρανόμως τότε, σε μία ασφαλιστική εταιρεία, να επεκταθεί πλέον στο σύνολο των εταιρειών που συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο μεγάλα έσοδα από φόρους μεταβίβασης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Ειδικότερα, η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νόμο 3522/2006 (ΦΕΚ Α' 276/ 22.12.2006), στο άρθρο 16, παρ. 11 προβλέπει τα ακόλουθα:

«11. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 50 του ν. 542/1977 (ΦΕΚ 41 A΄) προστίθεται εδάφιο ως εξής: “Τα ανωτέρω ισχύουν και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εισφερόμενα ακίνητα δεν ιδιοχρησιμοποιούνται από τη συγχωνευόμενη εταιρεία κατά το χρόνο της συγχώνευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των φορολογικών αρχών και των διοικητικών
Δικαστηρίων”».

Έτσι, το άρθρο 50 του ν. 542/1977, με τον οποίο τροποποιήθηκε το Ν.Δ. 1297/1972, διαμορφώνεται μετά την προσθήκη στην παρ. 2 ως εξής:
«Άρθρον 50
Εισφορά ακινήτων εις συγχωνευομένην ή μετατρεπομένην επιχείρησιν

1. Εις το άρθρο 3 του Ν.Δ. 1297/1972 «περί παροχής φορολογικών κινήτρων δια την συγχώνευσιν ή μετατροπήν επιχειρήσεων προς δημιουργίαν μεγάλων οικονομικών μονάδων» προστίθεται δεύτερον εδάφιν, έχον ούτω: «Η ανωτέρω απαλλαγή από του φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων περιλαμβάνει και την περίπτωσιν καθ’ ήν το εισφερόμενον εις την συγχώνευσιν ή την συνιστωμένωνην εταιρείαν ακίνητον είχεν εισφερθεί κατά χρήσιν εις την συγχωνευομένην ή μετατρεπόμενη εταιρείαν και αποδεδειγμένως είχε χρησιμοποιηθεί αποκλειστικώς δια τας ανάγκας αυτής επί μίαν πενταετίαν προ της συγχωνεύσεως ή της μετατροπής αυτής».
2. Επί εισφοράς ακινήτων κατά την συγχώνευσιν ημεδαπών ασφαλιστικών εταιρειών, η υπό του άρθρου 3 του Ν.Δ. 1297/1972 «περί παροχής φορολογικών κινήτρων δια την συγχώνευσιν ή μετατροπήν επιχειρήσεων προς δημιουργίαν μεγάλων οικονομικών μονάδων» προβλεπομένη απαλλαγή εκ του φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων, χωρεί και εις ας περιπτώσεις τα εισφερόμενα ακίνητα δεν θα χρησιμοποιηθούν δια τας ανάγκας της συγχωνευούσης εταιρείας. Τα ανωτέρω ισχύουν και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εισφερόμενα ακίνητα δεν ιδιοχρησιμοποιούνται από τη συγχωνευόμενη εταιρεία κατά το χρόνο της συγχώνευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των φορολογικών αρχών και των διοικητικών δικαστηρίων».

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

1. Ήταν ή όχι παράνομη, ως αντίθετη στην τότε ισχύουσα νομοθεσία, η απόφαση φοροαπαλλαγής της αναφερθείσας ασφαλιστικής εταιρείας από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών; Αν δεν ήταν παράνομη, γιατί έκρινε σκόπιμο το Υπουργείο να τη νομιμοποιήσει εκ των υστέρων, με την αναφερθείσα «φωτογραφική» ρύθμιση;
2. Αν ήταν παράνομη, πως εξηγείται η … αρχειοθέτηση από τον διορισμένο από την Κυβέρνησή σας Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, που μάλιστα εμπεριείχε και καταγγελία για λήψη μίζας 2.000.000 ευρώ από τον εν λόγω Γενικό Γραμματέα;
3. Ποιο στόχο της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να εξυπηρετεί η γενικευμένη φοροαπαλλαγή των συγχωνευόμενων εταιρειών από την καταβολή φόρων μεταβίβασης ακινήτων, την οποία ούτε η Χούντα των συνταγματαρχών δεν είχε τολμήσει να καθιερώσει με το Ν.Δ. του 1972;
4. Περισσεύουν στο Κράτος χρήματα και αποφασίζει η Κυβέρνησή σας να τα χαρίζει σε μεγάλες εταιρείες; Και αν πράγματι περισσεύουν χρήματα γιατί δεν χρηματοδοτείται το Κοινωνικό Κράτος, η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, ο μεγάλος αριθμός στάσιμων έργων στην Περιφέρεια;
5. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις απώλειες δημοσίων εσόδων από την αναφερθείσα «φωτογραφική» ρύθμιση; Να κατατεθεί σχετική έκθεση του ΓΛΚ.
6. Ποιες ήταν οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν ενώπιον των αρχών και της Δικαιοσύνης κατά το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες «φωτογραφίζονται» από την επίμαχη ρύθμιση;
7. Γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διατηρεί στην υψηλή θέση του τον κ. Ν. Ανδριανόπουλο, ενώ είναι σαφές ότι παρέκαμψε την τότε ισχύουσα νομοθεσία για να χαρίσει φόρους σε ιδιωτική εταιρεία;
8. Γιατί ανέλαβε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων την παρανομία του υφισταμένου του, κατά τρόπο που υποδηλώνει σαφώς ότι η ενέργειά του έγινε με την ανοχή, αν όχι και την υπόδειξη, του ίδιου του Υπουργού;
9. Μετά την αποκάλυψη της «φωτογραφικής» ρύθμισης, προτίθεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης να εφαρμόσει την προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αναγκαίο να ελεγχθεί πειθαρχικά ο διορισμένος από την Κυβέρνηση Καραμανλή Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για μία ακόμα ανεξήγητη – τουλάχιστον με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία – αρχειοθέτηση «γαλάζιας» παράνομης αυθαιρεσίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης
Χρήστος Αηδόνης
Μάρκος Μπόλαρης
Βασίλειος Κεγκέρογλου
Μιχάλης Παντούλας
Δημήτρης Τσιρώνης
Παναγιώτης Ρήγας
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Ηλίας Λαμπίρης
Γιάννης Αμοιρίδης
Μιχάλης Τιμοσίδης
Χρήστος Χάϊδος

Τρίτη, Απριλίου 15, 2008

ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟ(ΛΟ)ΠΗΣΗ...




Μιλώντας για δημοσιογράφους, διαβάζω αυτές τις μέρες το εξαιρετικό βιβλίο του Κώστα Παπαϊωάννου:


Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ…
Μια πολιτική ανασκο(λο)πηση της Ιστορίας (1944-2007)
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ (2008)

Ο Κώστας Παπαϊωάννου ήταν ο εκδότης και διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ από το 1979 έως το 2005, έχει δουλέψει στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΤΑ ΝΕΑ, και υπήρξε αρχισυντάκτης του ΑΝΤΙ για τρία χρόνια (1975 – 1978).

Όποιος επιθυμεί να συγκρίνει δημοσιογράφους με δημοσιογράφους, ας συγκρίνει το σημερινό ΠΟΝΤΙΚΙ με το ΠΟΝΤΙΚΙ της περιόδου Παπαϊωάννου. Μπορεί αβίαστα να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Όποιος ξεκινήσει να διαβάζει το καινούργιο βιβλίο του Κ. Παπαϊωάννου θα δυσκολευτεί να το αφήσει πριν γυρίσει και την τελευταία σελίδα.
Η γραφή είναι συναρπαστική και η τεκμηρίωση των γεγονότων και των πηγών πλήρης.
Κι όλα αυτά με το αυθεντικό χιούμορ που γνωρίσαμε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, να γλυκαίνει και να αποφορτίζει τις δύσκολες και πικρές αναφορές.

Όποιος επιθυμεί να αγγίξει και να νοιώσει την αληθινή ιστορία του τόπου μας από το 1944 μέχρι σήμερα, είναι ίσως υποχρεωτικό να ρίξει μια ματιά σε αυτό το βιβλίο.


Δευτέρα, Απριλίου 14, 2008

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ


Έχετε δει πολλές φορές σε αυτό το μπλογκ, επικριτικές τοποθετήσεις για κάποιους μεγαλοδημοσιογράφους και το ρόλο που παίζουν με τον καθημερινό τους αγώνα να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, να παραπληροφορήσουν τους πολίτες.

Έχουμε πει ωστόσο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων βαδίζει σε εντελώς αντίθετο δρόμο, προσπαθούν να διατηρήσουν την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια, αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να περισώσουν ότι είναι δυνατόν από τη δεοντολογία και την αντικειμενικότητα.

Για τους περισσότερους δημοσιογράφους δεν υπάρχουν τρελές αμοιβές, δεν υπάρχουν πριγκηπικά συμβόλαια ή προνομιακές και αυτοκόλλητες σχέσεις με την εκάστοτε εργοδοσία. Το μεροκάματό τους είναι μεροκάματο ανασφάλειας και πολλές φορές μηδενικής προοπτικής. Παρακολουθούμε όλοι μας την ταχύτητα με την οποία ανοίγουν αλλά και κλείνουν εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και κανάλια.
Σε ένα εργασιακό περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη άμμο, οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να περπατούν κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα σε τεντωμένο σχοινί προσπαθώντας να μεταδώσουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει γύρω τους και όχι αυτό που επιθυμούν τα κάθε λογής αφεντικά της ενημέρωσης.

Θα αναρωτηθείτε γιατί ασχολούμαι με έναν συνδικαλιστικό χώρο διαφορετικό απο το δικό μου.

Πείτε το βίτσιο αλλά εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώ να παρακολουθώ τα συνδικαλιστικά δρώμενα στους χώρους των δημοσιογράφων και των δικηγόρων.
Είναι και οι δύο χώροι σημαντικοί κατά τη γνώμη μου για όλους μας, γιατί οι όποιες εξελίξεις εκεί επηρεάζουν έμμεσα αλλά σαφώς την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα.

Σε λίγες μέρες γίνονται εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΑ στο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ.

Είδα οτι σε αυτές τις εκλογές γίνεται μια νέα προσπάθεια.
Η Δημοσιογραφική Ενότητα είναι μια πρωτοβουλία συνδικαλιστική που φαίνεται πως έχει νέα χαρακτηριστικά.

Γνωρίζοντας κάποια από τα πρόσωπα που είναι στο ψηφοδέλτιο διακρίνω δημοσιογράφους που έχουν συνείδηση του κοινωνικού τους ρόλου. Αν και η πολιτική τους προέλευση δεν είναι ενιαία, είναι σαφής η δημοκρατική και προοδευτική τους τοποθέτηση.

Έχοντας βιώσει όλοι μας την ιδιότυπη ασυλία, για πολλούς μήνες, που απολάμβανε, και από την συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων, μέχρι πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ (και των ομολόγων), έχοντας δει την ηχηρή σιωπή των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσιογράφων για όσα συμβαίνουν στα ΜΜΕ, θέλω να ελπίζω ότι αυτή η νέα προσπάθεια θα πετύχει.

Αν κρίνω από το γεγονός ότι από το ψηφοδέλτιο απουσιάζουν «φίρμες πλουμιστές», εκπρόσωποι της εργοδοσίας ή της όποιας κομματικής γραμμής, οι πιθανότητες για ένα νέο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα στο χώρο των δημοσιογράφων είναι πολλές.

Καλή επιτυχία παιδιά!

( Η Κατερίνα Γώγου απαγγέλει "θαρθει καιρός", αφιερωμένο στην προσπάθειά σας.
Αρκεί ένα κλικ με το ποντίκι στα ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ )

Κυριακή, Απριλίου 13, 2008

ΠΑΟ-ΣΥΝΑΞΗ 3.50 μμ


Επιστρέφοντας απο το κέντρο στα Πατήσια, γύρω στις 3.50μμ, αυτό ήταν το θέαμα στις αρχές της Λεωφ. Αλεξάνδρας,









και να θυμίσω ότι η πρόσκληση ήταν για τις 4μμ...

Καλά το παίζει το παιχνίδι ο Βγενόπουλος, επιδιώκει λαϊκό έρεισμα. Τζογάρει ασύστολα και κυνικά με το συναίσθημα των Παναθηναϊκών φιλάθλων.

Απο την άλλη, γιατί εμένα όλα αυτά μου φέρνουν στη μνήμη ημέρες Κοσκωτά;

ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ...




... ο κ.Σταύρος Ψυχάρης (ΒΗΜΑ 13/04/08)

"...Η απάντηση όμως στο τι μεσολάβησε ώστε να αλλάξει η ατμόσφαιρα είναι προφανής. Η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο θέμα των Σκοπίων (με την αποφασιστική συμβολή του κ. Γ. Παπανδρέου στη διαμόρφωση εθνικής εξωτερικής πολιτικής) είναι το ένα στοιχείο. Η συγκρότηση σκιώδους κυβερνήσεως με γενική επιστράτευση δυνάμεων του ΠαΣοΚ χωρίς ανόητους αποκλεισμούς είναι μια άλλη εξέλιξη με αυτονόητη σημασία - την οποία καταγράφει και η τελευταία δημοσκόπηση...",


ΟΜΩΣ


Όλοι μας ξέρουμε ότι στο χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις μεσολάβησαν και άλλα σημαντικά γεγονότα όπως:

Η ψήφιση του Ασφαλιστικού.
Η πρόταση μομφής από τον Γιώργο Παπανδρέου
Η δυναμική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Η αποφασιστική και μεθοδική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην επιχείρηση ξεπουλήματος του ΟΤΕ.


Αναρωτιέστε γιατί δεν αναφέρεται σε αυτά ο κ. Ψυχάρης;

Εγώ όχι...

Και σας προτείνω να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στα αγκαλιάσματα "στοργής" του ΔΟΛ…

Σάββατο, Απριλίου 12, 2008

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Στις 18 Μαΐου θα γίνουν οι εκλογές για τα αποκεντρωμένα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Είναι η ώρα που η «βάση» του Κινήματος θα εκλέξει τα όργανά της σε Δημοτικό, Νομαρχιακό και Περιφερειακό επίπεδο.

Για πολλούς από εμάς είναι η ώρα της αλήθειας, η ώρα της αυτογνωσίας.

Γιατί όσοι και όποιοι από εμάς έχουν κατά διαστήματα εκλεγεί σε καθοδηγητικά όργανα σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία 30 χρόνια, έχουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για όσα έγιναν ή δεν έγιναν.
Αναφέρομαι σε όσα ειπώθηκαν εδώ αλλά και εδώ.

Γιατί όταν εμείς οι παλιότεροι επαναλαμβάνουμε μονότονα την λέξη ανανέωση, ήρθε η ώρα να κάνουμε το αυτονόητο. Να αποδείξουμε ότι το εννοούμε.
Να δείξουμε στη πράξη ότι το πιστεύουμε, με το άνοιγμα της πόρτας για να μπουν νέα πρόσωπα, με την εθελοντική μας αποχή από τη διεκδίκηση της εκλογής μας σε αυτά τα όργανα.

Γιατί αν εμείς οι παλιότεροι πραγματικά πιστεύουμε ότι η πλέον τιμητική ιδιότητα είναι η ιδιότητα του Μέλους του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτήν ακριβώς την ιδιότητα και τίποτα άλλο!

Κι αυτό να γίνει με την ταυτόχρονη ενδυνάμωση της παρουσίας μας στις διαδικασίες της οργάνωσης βάσης. Να βρεθούμε στις ολομέλειες, στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες των οργανώσεών μας.

Ήρθε ο καιρός να απελευθερωθούμε από ματαιοδοξίες και καθοδηγητικά σύνδρομα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε λιγότερο και να ακούσουμε περισσότερο.

Ήρθε η ώρα, μεσήλικες πια, μέσα από συνελεύσεις και ολομέλειες των τοπικών οργανώσεων, να ξαναβρούμε τον ενθουσιασμό και τη φαντασία που μας έσπρωξαν πριν από πολλά – πολλά χρόνια να ενταχθούμε στο ΠΑΣΟΚ.

Ήρθε η ώρα να συμπυκνώσουμε τις εμπειρίες και τα βιώματα με τα πρωτογενή μας όνειρα. Και να τα καταθέσουμε μαχητικά και δημιουργικά ως δημοκράτες πολίτες, ως απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ στην μεγάλη υπόθεση της πολιτικοποίησης των Οργανώσεων μας, στην ακόμα μεγαλύτερη υπόθεση επανασύνδεσης των Oργανώσεών μας με τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Είναι αυτές οι γραμμές μια έκκληση στους συντρόφους και τις συντρόφισσες που ανήκουν στην κατηγορία που προανέφερα, να συνυπογράψουμε ένα νοερό συμβόλαιο τιμής και να μη θέσουμε υποψηφιότητα για τα νέα όργανα.

Ας ανοίξουμε το δρόμο γενναιόδωρα στις επόμενες γενιές συντρόφων, για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός τους...

Παρασκευή, Απριλίου 11, 2008

ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Είναι νίκη.

Ωστόσο δεν έχω όρεξη για πανηγυρισμούς.

Το γεγονός είναι πως με επιστολή της, σήμερα το μεσημέρι, η Διοίκηση της ΑΤΕ γνωστοποίησε στον Σύλλογο Εργαζομένων πως αποδέχεται την πρόταση του και αφαιρεί τη φραγή από την ιστοσελίδα του ΣΕΑΤΕ. Έτσι από σήμερα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα μπορούν και πάλι να επικοινωνούν με το σωματείο τους από το χώρο δουλειάς τους σε όλη την Ελλάδα.

Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όσους και όσες μέσα από τα μπλογκ τους μας συμπαραστάθηκαν. Ίσως είναι δύσκολο να κατανοήσουν πόσο πολύ βοήθησαν όλες αυτές τις μέρες. Είμαι ωστόσο σε θέση να γνωρίζω ότι αυτές οι φωνές διαμαρτυρίας αθροίστηκαν ουσιαστικά με την πίεση που άσκησαν η ΓΣΕΕ, η ΟΤΟΕ, βουλευτές και νομικοί.

Σας μεταφέρω το ευχαριστώ των συναδέλφων μου και ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα στον δικό μας ή σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Είπα πιο πάνω ότι δεν έχω ιδιαίτερη όρεξη για πανηγυρισμούς. Να το εξηγήσω. Ο λόγος είναι πως βαραίνει τη σκέψη και τη καρδιά μου η ολοένα και πιο συχνά επαναλαμβανόμενη διαπίστωση πως καταντήσαμε να δίνουμε μάχες, να αναλωνόμαστε σε συγκρούσεις για τα αυτονόητα.
Ή για να το πω καλύτερα είναι καταθλιπτικό να διαπιστώνεις πόσο εύκολα και γρήγορα πολλά γύρω μας που τα θεωρούμε δεδομένα όπως η ελευθερία έκφρασης, η δημοκρατία στην απλούστερη μορφή της στην καθημερινότητά μας, μπορεί να χάσει την ιδιότητα του αυτονόητου και να μετατραπεί σε ζητούμενο.

Κυρίως όμως είναι καταθλιπτικό να διαπιστώνεις πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα μεταλλάσσονται οι άνθρωποι και οι συμπεριφορές τους. Ο Διοικητής και ο ένας από τους δύο Υποδιοικητές στην ΑΤΕ, πριν πάρουν τις θέσεις που έχουν σήμερα, ήταν υπάλληλοι της Τράπεζας. Συνάδελφοί μας δηλαδή.
Είναι τρομακτικό να παρακολουθείς μπροστά στα μάτια σου την μετάλλαξη ανθρώπων που σε μηδενικό χρόνο μετατρέπονται από συνάδελφοι ή υψηλόβαθμα στελέχη μιας τράπεζας σε στρατό κατοχής. Απωθημένα, εμπάθειες, κόμπλεξ, ματαιοδοξία και ότι άλλο αρνητικό μπορεί να κρύβουμε όλοι μέσα μας, έρχονται στην επιφάνεια και μας κατακλύζουν μόλις μας απονεμηθεί ο τίτλος, ο μεγάλος μισθός και οι μαύρες Μερσεντές.

Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι άνθρωποι αναλογίζονται κάποιες φορές ότι όλα αυτά έχουν πάντα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Αναρωτιέμαι αν περνάει από το μυαλό τους πως θα νοιώσουν αν κάποια στιγμή κάποιος τους συμπεριφερθεί με τον τρόπο που αυτοί σήμερα φέρονται στους εργαζόμενους στην ΑΤΕ, στους συναδέλφους τους δηλαδή…

Οι αναφορές μου από αυτό το μπλογκ στον εργασιακό μου χώρο τελειώνουν εδώ μετά τη λήξη του έκτακτου συναγερμού.

:-)

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους και όλες!

Τετάρτη, Απριλίου 09, 2008

ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...3

Χθες έγινε δεύτερη συνάντηση του Σωματείου με την Διοίκηση της Τράπεζας. Στα όσα ανατριχιαστικά αλλά και κωμικά ειπώθηκαν απο μεριάς εργοδοσίας θα επανέλθω. Και δεν θα αναφερθώ σε όλα γιατί για κάποια απο αυτά ντρέπομαι εγώ για λογαριασμό τους.

Εκείνοι δείχνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα, πιστεύουν ότι μπορούν να λένε ότι θέλουν, όποτε θέλουν, σε όποιον θέλουν. Γιατί εκείνοι μάλλον έχουν χάσει πλέον την αίσθηση του μέτρου και της στοιχειώδους σοβαρότητας. Συμπεριφέρονται με την απόλυτη ελαφρότητα...

Σας παραθέτω όμως την επιστολή απόφαση της ΓΣΕΕ που εστάλη σήμερα στον Διοικητή της ΑΤΕ κ. Μηλιάκο και αφορά στην διακοπή πρόσβασης των εργαζομένων στην ιστοσελίδα του ΣΕΑΤΕ

Νομίζω ότι αυτό το κείμενο έχει τη αξία του και ως νομική προσέγγιση σε μια συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή την φασιστική συμπεριφορά της Διοίκησης της ΑΤΕ.

Τέλος την Δευτέρα, 14/04/08, συζητείται το αίτημα του Συλλόγου για έκδοση προσωρινής διαταγής εναντίον της Τράπεζας. Στην Ευελπίδων, Κτίριο 5, ώρα 12.15 μμ.

Η επιστολή της ΓΣΕΕ έχει ως εξής:




Αριθ. Πρωτ. 587 Αθήνα 9.4.2008


Προς
Τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας
κ. Δημ. Μηλιάκο


Θέμα: Παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης-
Αφαίρεση δυνατότητας χρήσης intranet


Με το υπ. αριθμ. πρωτ Γ.Σ.Ε.Ε. 587/2-4-2008 έγγραφό του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΑΤΕ (ΣΕΑΤΕ) μας ενημέρωσε ότι προβήκατε την 1η/4/2008 σε αιφνιδιαστική αφαίρεση από το Σωματείο των εργαζομένων του δικαιώματος χρήσης χώρου στο εσωτερικό διαδίκτυο (Intranet), όπου ήταν αναρτημένες οι ενημερωτικές του ιστοσελίδες.

Όπως πρέπει να γνωρίζετε, η ελεύθερη επιλογή είδους μέσων και επιπέδου συνδικαλιστικής δράσης προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 23 παρ.1), αλλά και τη Διεθνή Σύμβαση 8711948 για τη συνδικαλιστική ελευθερία και την προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος. Η κατοχύρωση της συνδικαλιστικής δράσης περιλαμβάνει επίσης τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησής της και τη λήψη θετικών μέτρων για τη διευκόλυνσή της. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί ελάχιστο συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων και αντίστοιχη υποχρέωση του εργοδότη η παροχή, σε χώρο που συμφωνείται, πινάκων ανακοινώσεων στους τόπους εργασίας στα σωματεία για τους σκοπούς τους, δηλαδή την προαγωγή των εργασιακών. οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων (άρθρα 4 παρ.1, 16 παρ.2, 18 παρ.1 Ν. 1264/1982). Επιπλέον, ο εργοδότης. τα πρόσωπα που λειτουργούν για λογαριασμό του καθώς και οποιοσδήποτε τρίτος απαγορεύεται να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα να επεμβαίνουν στη λειτουργία και τη δράση των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων (άρθρο 14 παρ.2 στοιχ. ε΄ Ν. 1264/1982). Η μη συμμόρφωση του εργοδότη με τις ως άνω υποχρεώσεις διασφάλισης των δημοκρατικών αρχών στους χώρους εργασίας συνεπάγεται, εκτός από τις αστικές και διοικητικές συνέπειες, και την ποινική ευθύνη του (άρθρα 16 παρ. 8, 23 παρ.1 Ν. 1264/1982).

Οι ρυθμίσεις του Ν. 1264/1982 θεσπίστηκαν τη δεκαετία του 1980. κατά την οποία η νέα τεχνολογική και ψηφιακή εξέλιξη στον τομέα της εργασίας ήταν σε αρχικό στάδιο. Η ευρεία διάδοση και χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) έχει επηρεάσει σχεδόν καθολικά την απασχόληση, αλλά και τα δικαιώματα που συνδέονται κατεξοχήν με την παροχή εργασίας και τους όρους της, όπως και το συνδικαλιστικό δικαίωμα Σήμερα, τα δικαιώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων μπορούν να ασκηθούν και μέσω ενός τεχνολογικά εξελιγμένου τρόπου, αξιοποιώντας την υλικοτεχνική υποδομή των νέων τεχνολογιών, τα τηλεπικοινωνιακά και πληροφοριακά συστήματα, όπως είναι το διαδίκτυο (internet), το εσωτερικό διαδίκτυο στην επιχείρηση (intranet), το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) (Δρ. Μπάκου, Η σημασία των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας για τη συνδικαλιστική δράση, ΕΕργΔ 65.205 επ).

Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένου ότι η πληροφορία μεταφέρεται και διακινείται μέσω σύγχρονων δομών και υποδομών διασύνδεσης, παραδοσιακές έννοιες, όπως αυτή του «εγγράφου» ή της «ανακοίνωσης), αλλά και του «πίνακα ανακοινώσεων» έχουν μετεξελιχθεί, καλύπτοντας πλέον και έννοιες που επηρεάζονται από τις νέες τεχνολογίες.

Έτσι, η έννοια του εγγράφου αφορά πλέον, όχι μόνο στην ανακοίνωση του σωματείου που αποτυπώνεται σε χαρτί Και διανέμεται ή αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων, αλλά και την ηλεκτρονική ανακοίνωση που αποτυπώνεται με «κάθε μέσο, το οποίο χρησιμοποιείται από υπολογιστή ή περιφερειακή μνήμη υπολογιστή, με ηλεκτρονικό, μαγνητικό ή άλλο τρόπο, για εγγραφή, αποθήκευση, παραγωγή ή αναπαραγωγή στοιχείων, που δεν μπορούν να διαβαστούν άμεσα, όπως επίσης και κάθε μαγνητικό, ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό στο οποίο εγγράφεται οποιαδήποτε πληροφορία ή εικόνα, σύμβολο ή ήχος, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό» (άρθρο 13 στοιχείο γ΄ Ποινικού Κώδικα).

Επειδή περαιτέρω το δικαίωμα ιδιοκτησίας του εργοδότη εκτείνεται και στα τηλεπικοινωνιακά και πληροφοριακά συστήματα, η έννοια του «πίνακα ανακοινώσεων» που συνήθως αφορά στην παραχώρηση ενός κατά κυριολεξία πίνακα για την ανάρτηση των ανακοινώσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μπορεί πλέον να αφορά στο μέρος εκείνο του σκληρού δίσκου του κεντρικού διακομιστή (server) ή οποιουδήποτε άλλου ηλεκτρονικού υπολογιστή συνδεδεμένου στο εσωτερικό διαδίκτυο (Intranet) που παραχωρεί ο εργοδότης με δικαίωμα χρήσης (user permission) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε παραχωρηθεί ανεπιφύλακτα και χωρίς ειδικότερους όρους από εσάς η δυνατότητα χρήσης και η αξιοποίηση του διαδικτύου εσωτερικής επικοινωνίας (intranet) από το σωματείο των εργαζομένων, το οποίο διαμόρφωσε επ’ αυτού δική του σελίδα για την αμοιβαία και σε πραγματικό χρόνο επικοινωνία του με τους εργαζόμενους, η οποία φιλοξενούσε και τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στους κόλπους του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο «χώρος» και ο «πίνακας» που αναφέρεται στο νόμο αποτέλεσε «χώρο» στο εσωτερικό πληροφοριακό δίκτυο της Τράπεζας και η χρήση ή η διανομή των έντυπων ανακοινώσεων εμπλουτίστηκε με τη χρήση ηλεκτρονικών ανακοινώσεων και την αποστολή e-mail.

Με βάση τα ανωτέρω, η αιφνίδια αφαίρεση από εσάς της δυνατότητας χρήσης του Intranet συνιστά παρακώλυση νόμιμης συνδικαλιστικής δραστηριότητας, στο μέτρο που φιμώνει ένα αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας του σωματείου και των εργαζομένων στην Τράπεζά σας. Ως εκ τούτου και με την επιφύλαξη περαιτέρω ενεργειών σε συνεργασία με το σωματείο, σας καλούμε να αποκαταστήσετε άμεσα και πλήρως τη δυνατότητα αυτή, που αδικαιολόγητα και παράνομα διακόψατε.

Για τη Γ.Σ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Παναγόπουλος Κώστας Πουπάκης


Κοινοποίηση
• ΟΤΟΕ
• Σύλλογος Εργαζομένων ΑΤΕ

Δευτέρα, Απριλίου 07, 2008

INDYMEDIA ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ "ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ".

Το διάβασα εδώ...και μας λέει επι λέξει:

"Ο Γιωργάκης στη Νομική
Αθήνα, Δευτέρα 7 Απριλίου 2008, 13:00
στάλθηκε από αντι-γιωργακης
Ακριβής τοποθεσία:
Νομική Σχολή, Αίθουσα 1 (1ος όροφος)
Διοργάνωση:
Αντι-Γιωργάκης
Ο Γιωργάκης έρχεται στη Νομική (εκδήλωση της ΠΑΣΠ).Να τον υποδεχτούμε όπως πρέπει... "


...εντάξει "παιδιά", καταλάβαμε...

Άλλωστε σιγά την πρωτοτυπία...

Δεκάδες χρόνια οι "αντισυγκεντρώσεις" καλά κρατούν.

Δείτε μία απο το 1963


Οι φάτσες και το ντύσιμο αλλάζει.

Ίδιες τραμπούκικες λογικές, η εθνικοφροσύνη το πρόταγμα τότε. Η αναρχία της κουκούλας τώρα.

Στο χαρτζηλίκι και στην ασυλία πάντως παραμένει ο ίδιος χορηγός:
Το δεξιό κράτος και το παρακράτος...

Έχει γεμίσει η πιάτσα κουκουλοφόρους.

Για την επανάσταση ρε γαμώτο, αυτήν την "ευλογημένη" απο τον Παυλόπουλο και τη ΓΑΔΑ.

Άξιος ο μισθός σας εκκολαπτόμενα Γκοτζαμανάκια.

Κυριακή, Απριλίου 06, 2008

ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ MEDIA



Ξέρω ότι οι συχνές αναφορές μου στο ρόλο και τη λειτουργία των ΜΜΕ στη χώρα μας, μοιάζουν μερικές φορές υπερβολικές. Κυρίως όταν μονίμως επαναλαμβάνω ότι στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα οξυμένο πρόβλημα που απειλεί άμεσα την ίδια τη δημοκρατία με τρόπο καθόλου αόριστο και γενικό, αλλά πολύ συγκεκριμένο και απολύτως ορατό.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη.
Κι αυτό γιατί όσα με τον τρόπο του ο καθένας μας αντιλαμβάνεται και περιγράφει, φαίνεται πως αποτελούν μια εικόνα διαδεδομένη σε όλα τα πλάτη και τα μήκη των «ανεπτυγμένων» χωρών. Είναι εντυπωσιακό να διαπιστώνει κανείς ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει εξίσου έντονο στην Γαλλία, την Ιταλία, στις ΗΠΑ, στην Αγγλία κ.λπ.

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η stillelate έκανε αναφορά, σε σχετική κουβέντα που είχαμε, σε δύο – τρία βιβλία. Ένα από αυτά ήταν η ελληνική έκδοση αφιερώματος της LE MONDE diplomatique με τίτλο «ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ MEDIA». (Εκδόσεις Σαββάλας 2007).

Για όποιον ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην κοινωνία της πληροφορίας και της ενημέρωσης το βιβλίο αυτό είναι ένας θησαυρός.
Μέσα σε τέσσερις μεγάλες ενότητες: α) Έλλειψη εμπιστοσύνης, β) Συγκέντρωση σε συντηρητικούς πόλους, γ) Διαδικτυακή επίθεση και δ) Αντιστάσεις, βρίσκεται κωδικοποιημένη η παγκόσμια πραγματικότητα για τη ποιότητα, την εμβέλεια, το ρόλο των ΜΜΕ.

Θα παραθέσω μόνο δύο μικρά σημεία από το βιβλίο.

Το πρώτο είναι από το εισαγωγικό άρθρο του Ignacio Ramonet με τίτλο «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε κρίση». Αφορά στην αποκαλυπτική δήλωση του Πατρικ Λε Λε, Γενικού Διευθυντή του Γαλλικού τηλεοπτικού γίγαντα TF1:
«Η δουλειά του TF1 είναι να βοηθά την Coca-Cola να πουλήσει το προϊόν της. Αυτό που πουλάμε στην Coca-Cola είναι διαθέσιμος χρόνος του ανθρώπινου εγκεφάλου».

Το δεύτερο σημείο είναι από το άρθρο του Serge Halimi «Παρατεταμένη σιωπή».
Αφορά στο «σιωπητήριο» που επιβάλλεται σε κόμματα και διανοούμενους σε σχέση με την κριτική για τη λειτουργία και τα «αμαρτήματα» των ΜΜΕ.

« Το παράδειγμα της Ιταλίας δείχνει ότι το ζήτημα δεν είναι αστείο. Γιατί κανείς πια δεν αρνείται ότι το διακύβευμα ήταν η ίδια η δημοκρατία. Τα κόμματα ωστόσο δεν επεμβαίνουν στην επιχειρηματική δράση, πότε από συμφέρον, πότε από φόβο. Εξαγοράζουν την υποστήριξη ή την ουδετερότητα των μεγάλων μέσων ενημέρωσης προσφέροντας στους ιδιοκτήτες τους συχνότητες, ρυθμιστικές "διευκολύνσεις", συμβάσεις δημοσίων έργων.

Οι κριτικοί διανοούμενοι συμπεριφέρονται παρόμοια. Προτιμούν να επικαλούνται τη "δυνατότητα να ακουστεί από την τηλεόραση ένα μέρος των απόψεών (τους)" για να δικαιολογήσουν καλύτερα την τάση τους να υπερασπίζονται τα μέσα ενημέρωσης που έχουν διασφαλίσει την προώθηση των βιβλίων τους. Ή της προσωπικότητάς τους.»


Καλό διάβασμα!

:-)

Πέμπτη, Απριλίου 03, 2008

ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...2

Έγραψαν κάποιοι φίλοι, αθώοι και ανυποψίαστοι, την άποψή τους ότι μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με λογοκρισία. Ότι μπορεί να αφορά τεχνικούς ή υπηρεσιακούς λόγους η φραγή που μπήκε στην πρόσβαση των εργαζομένων στην ιστοσελίδα του ΣΕΑΤΕ.

Χθες το μεσημέρι, σε μια ύστατη χειρονομία καλής θέλησης και συνεννόησης, το Δ.Σ του σωματείου πήγε στη διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να συζητήσει το θέμα.
Απόντος και φευγάτου του κ.Διοικητή, η συζήτηση έγινε με τον Υποδιοικητή κ. Δρούγκα.

Ο κ. Δρούγκας είπε στο σωματείο πολύ απλά και πολύ συγκεκριμένα ότι:

1) Δεν υπάρχει κανένα υπηρεσιακό πρόβλημα με τους εργαζόμενους και τον χρόνο που αφιερώνουν για να ενημερωθούν από το www.seate.gr .

2) Δεν δημιουργείται κανένα τεχνικό πρόβλημα στην ΑΤΕ .

3) Η διοίκηση της ΑΤΕ δεν έχει αντίρρηση να αποσύρει τη φραγή αρκεί να εξαφανιστεί η κριτική που γίνεται σε πολιτειακούς παράγοντες όπως ο …πρωθυπουργός.

4) από την ιστοσελίδα της παράταξης της ΔΗΣΥΕ , που φιλοξενείται στο www.seate.gr, να αφαιρεθούν οι υποσελίδες Ντουντούκα και spotakia. Αν γίνει αυτό και αν σταματήσει η αναφορά και κριτική στον πρωθυπουργό ή σε αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η φραγή θα αφαιρεθεί ΑΜΕΣΩΣ.

Καταλάβατε;

Αυτοί είναι λοιπόν, αυτή είναι η νοοτροπία τους, αυτή είναι η πρακτική τους,

Μετά τη συνάντηση, και τις απαντήσεις που εισέπραξε, το Δ.Σ του ΣΕΑΤΕ κατέθεσε την μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα υπηρεσίας.

Η προσπάθεια συνεχίζεται με κινήσεις σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.

Κρίσιμη είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση για την πολιτική αθλιότητα σε βάρος των δικαιωμάτων 6.300 εργαζομένων της ΑΤΕ σε όλη την Ελλάδα, από τον διοικητή της κ. Μηλιάκο…

Θα επανέλθω με νεώτερα.

Τρίτη, Απριλίου 01, 2008

ΕΠΕΙΓΟΝ: ΒΟΗΘΗΣΤΕ! ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ..

... σας παρακαλώ διαδώστε παντού την φασιστική ενέργεια του Διοικητή της ΑΤΕ, γνωστού και μή εξαιρετέου, (κάρτες, ομόλογα κλπ), κ.Μηλιάκου.

Είναι πρωτοφανές, όχι μόνο για τη χώρα μας, να εμποδίζεται η επικοινωνία σωματείου με τα μέλη του.

Κύριε Καραμανλή, δικός σας ο κουμπάρος κ. Μηλιάκος. Ολη δική σας η κατρακύλα και η ξεφτίλα...

Το σωματείο προσφεύγει στον εισαγγελέα ζητώντας την άμεση παρέμβασή του αλλά και την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Παραθέτω την ανακοίνωση του ΣΕΑΤΕ αλλά και την επιστολή του Συλλόγου προς τον Διοκητή της ΑΤΕ:





ΣΕΑΤΕ
Αμερικής 10, Τηλ: 210-3615.764, 210-3631.615, – Fax : 210-3605.967, 210-36.05.968

Αθήνα, 1 Απριλίου 2008

Συνάδελφοι,

Την αντιπαράθεσή του με το σ.κ. και το Σύλλογο Εργαζομένων ΑΤΕ, οδηγεί στα άκρα, ο Διοικητής κ. Μηλιάκος, κόβοντας, από σήμερα 1-4-2008, από το δίκτυο της Τράπεζας, (INTRANET), τις ενημερωτικές ιστοσελίδες του Σωματείου, καθώς κι εκείνες των Συνδικαλιστικών Παρατάξεων, οι οποίες φιλοξενούνται στον ίδιο κόμβο.

Πρόκειται για ενέργεια που πλήττει ευθέως την άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης στο χώρο, η οποία μόνο με τις πρακτικές λογοκρισίας παλαιότερων, αλήστου μνήμης, εποχών, μπορούμε να τη συγκρίνουμε !

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή αυτή ενέργεια της Διοίκησης της ΑΤΕ, ζητάμε την άμεση ανάκλησή της και καλούμε τις υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις να παρέμβουν, καθώς το ζήτημα αφορά στην ελευθερία της άσκησης της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους εργασίας.

Για το σοβαρότατο ζήτημα που ανέκυψε, ενημερώνουμε τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, ενώ ξεκινήσαμε τις διαδικασίες άμεσης προσφυγής στη Δικαιοσύνη, για παραβίαση των διατάξεων του Νόμου 1264/82, που αναφέρονται στη διευκόλυνση, από τον εργοδότη, της συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι ιστοσελίδες, που φιλοξενούνται στο PORTAL www.seate.gr, είναι επώνυμες και φυσικά κάθε άποψη, που εκφράζεται, μπορεί και ν’ αντικρουστεί και να ελεγχθεί και ως προς τη βασιμότητά της και ως προς τη νομιμότητά της.

Το Δ.Σ. του ΣΕΑΤΕ συνεδριάζει αύριο το πρωί…

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Τ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ. ΑΜΟΥΝΤΖΙΑΣ ΒΑΣ. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ







ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Α. Τ. Ε.
Οδός Αμερικής 10 - 106 71 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 3615764 - 3631615 - FAX 3605968
Αριθ.Πρωτ. 70 Αθήνα 1.4.2008

ΠΡΟΣ ΤΟΝ
κ. ΔΗΜ. ΜΗΛΙΑΚΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΤΕbank
ΕΝΤΑΥΘΑ

Κύριε Διοικητά,

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μας ενημέρωσαν, ότι με εντολή σας διακόπηκε η πρόσβαση των εργαζομένων στην ΑΤΕ στο site του Συλλόγου.

Θεωρούμε την ενέργεια αυτή, πέρα από αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική, παράνομη και καταχρηστική.

Σας καλούμε να αποκαταστήσετε άμεσα την απρόσκοπτη επαφή του ΣΕΑΤΕ με τους εργαζόμενους. Διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματά μας. Όχι μόνον ως εργαζόμενοι στην ΑΤΕ αλλά και ως ΄Ελληνες πολίτες.


ΓΙΑ ΤΟ Σ.Ε.Α.Τ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ. ΑΜΟΥΝΤΖΙΑΣ ΒΑΣ. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ


ΥΓ: Επειδή κάποιοι τηλεφωνήσατε και ρωτήσατε. Δυστυχώς ΔΕΝ είναι πρωταπριλιάτικο.
Προσωπικά κάνω καλαμπούρια με πολλά θέματα, ποτέ όμως με τις δημοκρατικές ελευθερίες...

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟ...

...δείτε ενδεικτικά γιατί πολλοί εμίσησαν τον ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟ, την ΑΥΡΙΑΝΗ όμως ουδείς. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τα πρωτοσέλιδα ...βολεύουν.
Αυτά προς το παρόν και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε και με άλλα στοιχεία για την μεταχείριση του ΣΥΝ απο τα ΜΜΕ το τελευταίο τρίμηνο.

Ο ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα άλλα κόμματα κρίνονται και θα κριθούν.

Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κατανοητό ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη με όχημα την πραγματική πολιτική, τα αληθινά προβλήματα. Κυρίως όμως είναι απαραίτητη έξω και πέρα απο εκλογικά ποσοστά και "αριστερές" αυθεντίες.