Πέμπτη, Ιανουαρίου 15, 2009

ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ








Γυρίσαμε. Πριν 2 ώρες φτάσαμε στην Αθήνα.

Δεν ξέρω πόσα χρόνια μου μένουν να ζήσω. Ξέρω ωστόσο ότι ποτέ μα ποτέ δεν θα ξεχάσω τη RAFFAH. Η Λωρίδα της Γάζας με σημάδεψε για πάντα.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω το αίμα, τον πόνο, την οργή και την απελπισία.

Ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να διαγράψει από την συνείδησή μου το έγκλημα που συντελείται αυτές τις ώρες, αυτές τις στιγμές που διαβάζετε αυτές τις λέξεις.
Τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει την κτηνωδία που είδα και βίωσα. Τίποτα δεν μπορεί να αλλοιώσει την αλήθεια που αντίκρισα χειροπιαστή, μπροστά μου.

Ένας λαός σφαγιάζεται και οι άνθρωποι στον πλανήτη δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής.
Πρέπει να μπει κανείς στην ζώνη των επιχειρήσεων για να κατανοήσει την γενοκτονία. Για να ντραπεί που είναι Ευρωπαίος ή Αμερικανός που σιωπά και αδιαφορεί.
Πρέπει να μοιραστεί για λίγες μέρες τη «ζωή υπό προθεσμία» του Παλαιστινιακού λαού για να μπορεί να ισχυριστεί ότι αρχίζει να κατανοεί.

Από τα Αιγυπτιακά σύνορα 70 μέτρα μέχρι τα Παλαιστινιακά σύνορα. Μπήκαμε σε ένα μεγάλο λεωφορείο για να μας μεταφέρει στο Νοσοκομείο της RAFFAH. Μόλις ξεκίνησε, μια βόμβα στα δεξιά μας δημιούργησε ωστικό κύμα που σχεδόν ανέτρεψε το λεωφορείο. Μας κατεβάζουν σε χρόνο μηδέν από το λεωφορείο και μπαίνουμε όπως-όπως σε δύο ασθενοφόρα. Μέχρι να φθάσουμε σε δέκα λεπτά στο νοσοκομείο πέφτει μια βόμβα στη δημοτική αγορά. Δεν προλαβαίνουμε να συστηθούμε στον διοικητή του νοσοκομείου και φτάνουν τα πρώτα ασθενοφόρα με τραυματίες. Θα ακολουθήσουν δεκάδες. Νύχτα κόλασης. Παιδιά, γυναίκες, γέροντες. ΑΜΑΧΟΣ πληθυσμός.

Ο πόλεμός τους είναι τόσο βρώμικος όσο κανένας άλλος μέχρι σήμερα. Ο κόσμος δεν το μαθαίνει γιατί τα ΜΜΕ έχουν φιμωθεί.

Οι τρείς γιατροί της αποστολής μας μπαίνουν στα χειρουργεία πριν καν προλάβουν να συστηθούν. Εκατοντάδες μαζεύονται στο προαύλιο του νοσοκομείου. Φωνές οργής, κλάμα παιδιών, απελπισία.
Έχω κι άλλες φορές βρεθεί σε δύσκολες, επώδυνες συνθήκες. Έχω ζήσει τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι. Έχω βρεθεί σε αλυσίδες προστασίας σε γέφυρες στόχους. Αυτό όμως που έζησα στη Ράφα είναι έξω από κάθε περιγραφή.
Βρίσκω κάποιον που μιλάει αγγλικά, του ζητάω να μου εξηγήσει. Μαθεύτηκε, λέει, πως τρεις Έλληνες γιατροί ήρθαν πριν 10 λεπτά και φόρεσαν αμέσως μπλούζες, μπήκαν στα χειρουργεία. Ο κόσμος κραυγάζει: «Ο Θεός μας έστειλε τους Έλληνες», «Ο θεός να φυλάει τους Έλληνες». Πενήντα χρονών μαντράχαλος δεν αντέχω και τα δάκρυα τρέχουν για την τραγωδία που βλέπω μπροστά στα μάτια μου, για την αγάπη που δείχνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Τρείς Έλληνες γιατροί, ο Άρης Μουσιώνης, ο Ηλίας Καρανίκας, ο Θανάσης Νησιώτης είναι εκεί, παρόντες. Δίνουν τη μάχη με λιγοστά μέσα να σώσουν ζωές. Και τα κατάφεραν. Κι ο κόσμος το είδε, το ένοιωσε. Κι αγκάλιασε την αποστολή του Γιώργου Παπανδρέου με τόση αγάπη και προσμονή που δεν πιστεύω ότι θα ξανανιώσω στη ζωή μου. Ποτέ μάτια δεν έχουν πει τόσα πολλά, όσο τα μάτια αυτών των ανθρώπων. Ποτέ αγκαλιές και φιλιά και χειραψίες δεν είχαν τόση δύναμη και τόση αλήθεια.

Ηλίας Καρανίκας, Άρης Μουσιώνης, Θανάσης Νησιώτης, άφησαν πίσω οικογένειες, επαγγελματικές υποχρεώσεις και πήγαν σε αυτή τη μικρή γωνιά να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που υποφέρουν και σφαγιάζονται άδικα. Με κίνδυνο της ζωής τους πραγματικό, αληθινό και τρομακτικό. Οι Παλαιστίνιοι το είδαν, το αναγνώρισαν και το αγκάλιασαν. Οι Παλαιστίνιοι μέσα από την Ελληνική αποστολή αγκάλιασαν την Ελλάδα, έβαλαν μέσα στη καρδιά τους όλους τους Έλληνες.

Είμαι γεμάτος, είμαι υπερήφανος που έζησα αυτές τις στιγμές με αληθινούς συντρόφους, με τους 3 γιατρούς αλλά και με τον Χρήστο Καπάταη και τον νεολαίο Θέμη Τζήμα μοιραστήκαμε για λίγα 24ωρα την ανασφάλεια, το φόβο, την αγωνία, τον κίνδυνο, την ελπίδα και το κουράγιο, με αυτό το φτωχό αλλά τόσο περήφανο και αξιοπρεπή λαό. Είμαι υπερήφανος που η ανθρωπιστική βοήθεια του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ ήταν βοήθεια αληθινή και ουσιαστική. Χωρίς πανό και φιοριτούρες. Είμαι υπερήφανος γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί.

Ζήσαμε, βιώσαμε, πολλά σε λίγο χρόνο. Όσα συνήθως ζει κάποιος σε χρόνια.

Όπως για παράδειγμα το συναίσθημα του αδιεξόδου και της παγίδευσης όταν βρίσκονται 6 άνθρωποι, βράδυ στη νεκρή ζώνη, ανάμεσα στα σύνορα δύο χωρών, με τις πόρτες των συνόρων και από τις δύο πλευρές κλειδωμένες. Εβδομήντα τετραγωνικά μέτρα χωμάτινου δρόμου όλα κι όλα και οι βόμβες των ισραηλινών να σκάνε 200 ή 300 μέτρα πιο κει χτυπώντας, τάχα μου, τούνελ παλαιστινιακά.

Λυπάμαι γιατί αυτές οι σκέψεις είναι ανακατεμένες και χύμα. Είμαι κουρασμένος αλλά κυρίως φορτισμένος.

Πριν από όλα όμως, όσο διαρκεί αυτό το έγκλημα, ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ

72 σχόλια:

A.F.Marx είπε...

Είναι συγκλονιστικές οι εικόνες που περιγράφεις.
Και προσυπογράφω την αράδα με την οποία κλείνεις:Πριν από όλα όμως, όσο διαρκεί αυτό το έγκλημα, ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ

blogger είπε...

Συγκλονιστική περιγραφή όπως και στο site του ΔΗΣΥΕ.
Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί αυτές τις στιγμές σου.

konstantinos chouvardas είπε...

Τι να πω... ενα μεγάλο μπράβο σε ολους σας... για τον κουράγιο σας και τον ανθρωπισμό σας... Νομίζω οτι δείξατε στην πράξη για ποιο λόγο διαφέρουμε σαν ιδεολογία απο κάποιους άλλους.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Αλέκο συγχαρητήρια.

Την ερχόμενη Δευτέρα διοργανώνουμε στη Ναύπακτο εκδήλωση συμπαράστασης. Μου επιτρέπεις να χρησιμοποιήσω την περιγραφή σου;

Ό,τι και να σκεφτώ εγώ να πω θα είναι κατώτερο από την μεταφορά της εμπειρίας σου.

Plithos είπε...

Αγαπητέ Αλέκο Στάμου,
διαβάζοντας αυτές τις γραμμές ένιωσα δυο πράγματα:

1. ζήλεψα και λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι και εγώ εκεί... είμαι απόφοιτος παρα-ιατρικών και μακάρι να μπορούσα να είμαι εκεί, μιας και ο σκοπός είναι πολύ υψηλότερος από ο,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, του νεο-Έλληνα. Μόνο που...

2. ενοχλήθηκα από τις αναφορές σου για το Γιώργο Παπανδρέου...όχι γιατί διαφωνώ, ας πούμε, πολιτικά με το πρόσωπο και την παράταξη του, αλλά γιατί τις βρίσκω εντελώς αντιφατικές και αχρείαστες ως προς το κείμενο που κάθισες και έγραψες κουρασμένος... Δηλαδή, μέσα σε μια αγωνία για να εκφράσεις αυτά που έζησες, έχεις και μια παράλληλη αγωνία να εκφράσεις και 2 φορές τη μεγάλη προσφορά του Γ. Παπανδρέου (ο οποίος, δε συμμετείχε καν. εσείς είσασταν εκεί και όχι εκείνος).. δηλαδή το "υψηλόν" της εμπειρίας σου (και της προσφοράς σου, ενδεχομένως εκεί) το έθεσες αξιακά στην ίδια θέση με μια προπαγάνδιστική δήλωση, υπέρ του ΠΑΣΟΚ... (δε συζητώ πως έγινε εσκεμμένα ή όχι.. συζητώ για το αποτέλεσμα...) και τότε αλληλέγγυε Αλέκο Στάμο, κάποιοι, εν προκειμένω εγώ, ξαφνικά βρίσκομαι απέναντι σου, γιατί ούτε για αυτή την ανήσυχη και αγανακτισμένη έκφραση σου, δε θυσίασες την κομματί(στι)κη σου ταυτότητα και προσκόλληση -όπως επέδειξαν πολύ 'ευγενώς', οι προηγούμενοι εμού σχολιαστές σου!

blogger είπε...

Προφανώς, για αυτό ο Καραμανλής δεν ανέλαβε καμία απολύτως πρωτοβουλία για ανθρωπιστική βοήθεια. Για να μην θεωρηθεί ότι το κάνει για προπαγανδιστικούς και μικροπολιτικούς σκοπούς...

Μεγάλο σφάλμα του Γ. Παπανδρέου που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία. Λάθος του να σώσει ζωές...

Συγνώμη Αλέκο που "μαγαρίζω" αυτό το ιερό ποστ, αλλά ορισμένοι δεν μπορούν να ανεχθούν μια κοινωνία αλληλέγγυα και ανθρώπινη, χωρίς να τους ορίζει η καχυποψία τους.

Μιλάμε για μια πρωτοβουλία που πάρθηκε μετά από απόφαση του Γ. Παπανδρέου για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, για να σωθούν ζωές!

Παρόλα αυτά, πρέπει να την σκοτώσουμε διοχετεύοντας το φαρμάκι μας...

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου έδειξε τις προθέσεις του, βγάζοντας μόλις χθες αυτή τη λιτή ανακοίνωση:
http://www.pasok.gr/portal/gr/3/71966/7/7/1/showdoc.html

Ο ίδιος ο Αλέκος το απέκρυψε ότι θα πήγαινε. Εγώ το έμαθα τηλεφωνικά μόλις χθες από κοινή μας φίλη.

Κανείς δεν χρησιμοποίησε αυτή την αποστολή για μικροκομματικούς λόγους.

ΣΩΘΗΚΑΝ ΖΩΕΣ!
Ας κρατήσουμε αυτό. Ας ενωθούμε όλοι σε έναν κοινό αγώνα για τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό και ειλικρινά πιστεύοντας ότι εκφράζω πολλούς τώρα, μακάρι να κάνει κάτι αντίστοιχο η Ελληνική κυβέρνηση κι εγώ πρώτος (ο αφισοκολλητής του ΠΑΣΟΚ για μερικούς) θα βγω να πω ένα μεγάλο μπράβο!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Μπράβο σου.

Orelia είπε...

τα σεβη μου Αλεκο
με καθε ειλικρινεια

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@Plithos: Είμαι σίγουρος ότι ο Αλέκος αν ΔΕΝ ήταν ΠΑΣΟΚ, αν ΔΕΝ τον ενέπνεε ο Παπανδρέου και ΔΕΝ πίστευε πραγματικά ότι ο σοσιαλισμός είναι η λύση για ένα καλύτερο κόσμο, ΔΕΝ θα πήγαινε να παίξει το κεφάλι του κορόνα γράμματα στην άλλη άκρη της Μεσογείου.

Οι ΠΑΣΟΚοι έτσι είναι. Alacarte μην περιμένετε. Ό,τι κάνουν -πολιτικά- το κάνουν με το ΠΑΣΟΚ και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Οπότε ο Αλέκος και ο κάθε ΠΑΣΟΚος θα πει το όνομα του Παπανδρέου όσες φορές γουστάρει, θα κρεμάσει αφίσες του ΓΑΠ στο παιδικό υπνοδωμάτο του γιού του μόλις γεννηθεί, θα κυκλοφορεί με το κλειδί του καινούργιου αυτοκινήτου του περασμένο σε ένα παμπάλαιο μπρελόκ από τα 80's με την φάτσα του Ανδρέα πάνω. Θα έχει περισσότερες φωτογραφίες από συνέδρια, φοιτητικές εκλογές με την ΠΑΣΠ και συγκεντρώσεις του ΓΑΠ σε όλη την Ελλάδα από όσες έχει με την οικογένειά του. Και θα γουστάρει ακόμη και όταν χάνει με 22% το ΠΑΣΟΚ.

Και όταν το ΠΑΣΟΚ κάνει λάθη αυτοί οι τρελοί δεν το εγκαταλείπουν για να πάνε κάπου αλλά επιμένουν και μετά από χρόνια επιάλλουν νέα πρόσωπα, νέες λογικές και νέα ήθη στο ΠΑΣΟΚ τους.

Οπότε προσεγγίσεις του στυλ "εμείς με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ δίνουμε κοινούς αγώνες" δεν πιάνουν. Πάνε πακέτο ρε παιδί μου οι ΠΑΣΟΚοι με το ΠΑΣΟΚ, παντού και πάντα.

Αλέκο μπράβο, μας έδωσες λόγο για να είμαστε υπερήφανοι για τον εαυτό μας.

poulitaria είπε...

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΨΗΦΙΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΤΕ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ Η ΣΦΑΓΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ.

okyrhoe είπε...

"Ένας λαός σφαγιάζεται και οι άνθρωποι στον πλανήτη δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής."

Δείτε αυτό
http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/johann-hari/johann-hari-how-we-fuel-africas-bloodiest-war-978461.html
και αυτό
http://www.utne.com/Politics/On-Our-Watch-Why-Hasnt-the-Media-Public-Attention-Stoped-the-Genocide-in-Darfur.aspx

Ανώνυμος είπε...

Ε, να "αδελφέ μου" γιατί χαίρομαι που είσαι αδελφός μου!

Ανώνυμος είπε...

Ε, να "αδελφέ μου" γιατί χαίρομαι που είσαι αδελφός μου!

Ανώνυμος είπε...

Αλέκο Στάμου, δηλώνω Παλαιστίνιος όμως ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ διότι το δηλώνω από το ζεστό σπιτάκι μου, αραγμένος στον καναπέ !!! Δεν έχω λόγια να εκφράσω τον θαυμασμό μου για όλους εσάς που δεν μένετε στα λόγια …..
Σουφλί
Γιαννης Σ.

Νίκος Μεντζίνης είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ. ΑΦΗΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗς "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ" ΝΑ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Ελεύθερος Σκοπευτής είπε...

Γαμώτο Alzap...
είδες έστω και ENAN τραυματία που να ΜΗΝ ήταν ΑΜΑΧΟΣ;

Τα καθάρματα...

Μπράβο κι από μένα. Τουλάχιστον εσείς κάνατε κάτι.

Unknown είπε...

Φτωχά τα λόγια για την ουσία της πράξης σας. Εύγε. Και μπράβο στο ΠΑΣΟΚ εφ όσον κίνησε μία πρωτοβουλία. Και δεν είμαι ΠΑΣΟΚος. Αλλά έλεος πια με τη μιζέρια!

Unknown είπε...

Εμείς, οι θεατές, σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι σιγοψιθυρίζοντας και αφιερώνοντας σου ένα τραγούδι, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ,έτσι απλά, έτσι ανθρώπινα, γιατί όλοι εσείς που βρεθήκατε εκεί είστε ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, δεν νοιαστήκατε για το αν πεθαίνατε, γιατί θα ζούσαν άλλοι.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στον Αντώνη Καρρά, στον πρωτεργάτη των αγώνων ενάντια στο γκρέμισμα όλων των αδικιών.
venceremos

demetrat είπε...

νάσαι καλά.Μπράβο ρε παιδιά.Μπράβο.
δ

S G είπε...

εγω απο την αλλη θα κανω την κλασικη γλωσσικη μου γκρινια:

το αφλαβητο της παλαιστινης ειναι το λατινικο? αν οχι γιατι γραφεις RAFFAH και οχι απλα Ραφα?

κατα τα αλλα απαγοητευτηκα λιγο απο το κειμενο γιατι δεν βλεπω να δινεις καποια νεα πληροφορια.

Επισης δεν ξερω κατακαθολου απο που προκυπτει αυτο:

"Ο πόλεμός τους είναι τόσο βρώμικος όσο κανένας άλλος μέχρι σήμερα. Ο κόσμος δεν το μαθαίνει γιατί τα ΜΜΕ έχουν φιμωθεί."

πιο βρωμικος απο την γενοκτονια στην Ρουαντα πχ? και ποια ΜΜΕ εχουν φιμωθει, αφου ολα γραφουν για θανατους αμαχων!

Ανώνυμος είπε...

Πριν από όλα όμως, όσο διαρκεί αυτό το έγκλημα, ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ.

(έξω μιζέρια και τρολιά)

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια,θελει πολυ δυναμη,και θεληση,Μπραβο σας.Σοφια.

peftasteri είπε...

Εύγε σας! Θέλει πολλά κότσια να δει κανείς την πραγματικότητα ξεβράκωτη!

Κασσάνδρα... είπε...

Είμαστε όλοι ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΟΙ και είμαστε περήφανοι γι' αυτό!
Είμαστε πάνω από όλα ΕΛΛΗΝΕΣ, κι όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να μας το αλλάξουν... και πονάμε, συμπάσχουμε και εξοργιζόμαστε με το άδικο!

σίβυλλα είπε...

Aleko eiste protoporoi!
Osa mas eipate ta blepoume se mikroteri klimaka giati mas ebalan kai mas ebgalan ta gousrounia oi aigyptioi.
Mpainoume xana avrio
Bravo sas, eisastan kefalaio gia mas

Ανώνυμος είπε...

Ολοι είμαστε Παλαιστίνιοι.
Γιατί δεν δημοσοιοποιείτε πιο δυναμικά τις εμπειρίες σας.

john savvopoulos είπε...

Συγχαρητήρια για το κουράγιο σας!
Συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρατε σε αυτούς τους ανθρώπους!

Ατίθασος ενήλικας είπε...

Να είσαι περήφανος για σένα και για κανένα κόμμα
Γιατί όπου κι αν ήσουν το ίδιο θα έκανες
Γιατί απλά εσύ είσαι άνθρωπος κι όλα τα άλλα εγώ τα ακούω βερεσέ
Μπράβο σου

Δεν πιστεύω σε κόμματα αλλά σε ανθρώπους
Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

ARH MOUSIONH MPRABO
KAI SE OLOUS MPRABO
MAZISAS H SKEPSIMAS
GIA THN ANTHROPIA POU DEIKSATE
KAI PALI MPRABO!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αλέκο, ένα απλό "μπράβο" σε εσένα και τους άλλους συντρόφους!

Lefki είπε...

Πολλά μπράβο για την απόφασή σας να βρεθείτε εκεί. Δύσκολο και επικίνδυνο. Μακάρι πολλοί από'μας που έχουμε την θέληση, να είχαμε επίσης το κουράγιο και την δυνατότητα να πράξουμε ανάλογα.
Οι εικόνες που μας περιέγραψες δείχνουν όντως συγκλονιστικές. Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως, όπου και να βρεθούν Έλληνες, όλοι τους υποδέχονται με αγάπη, συγκίνηση και ελπίδα, γιατί ξέρουν παντού πως λειτουργούμε με βάση το φιλότιμο και τον αλτρουισμό(σε τέτοιες καταστάσεις,όχι πάντα και παντού!).
Ακόμη να δώσω και τα συγχαρητήριά μου στον Γ. Παπανδρέου για την συγκρότηση αυτής της μικρής αποστολής, αλλά πολύ περισσότερο για την μη δημοσιοποίησή της πράξης αυτής και την μη χρήση της ως όπλο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Η ανθρωπιά δεν έχει χρώμμα!
Μπράβο σας και πάλι.
Καλό βράδυ

7Demons είπε...

Το είχαμε υποψιαστεί που έλειπες καιρό από δω.
Όταν το θέλεις, ξέρεις να είσαι απίστευτα ανώτερος άνθρωπος.
Δηλαδή πραγματικός ΑΝΘΡΩΠΟΣ-πράγμα σπάνιο στις μέρες μας.
Τα σέβη μας Αlzap,μέσα από την καρδιά μας.
Τα σέβη μας και σε όλους αυτούς που μαζί σου επέλεξαν τη δύσκολη διαφορετικότητα στις προτεραιότητές τους.

Ανώνυμος είπε...

Η Παλαιστίνη, η Ελλάδα χρειάζεται αυτό το ΠΑΣΟΚ.
Δεν σε περίμενα διαφορετικό.
Σε φιλώ.
ΠΔ

mahler76 είπε...

Οι άνθρωποι του πλανήτη δεν θέλουν να δούν. και έτσι κοιμούνται μακάριοι.
Καλή σας μέρα και μπράβο για τν δουλειά που κάνατε βοηθώντας τους συνανθρώπους μας.

αθεόφοβος είπε...

Σας ευχαριστούμε όλους σας που εκτός από την ουσιαστική βοήθεια που προσφέρατε,προσφέρατε σε αυτόν τον βασανισμένο λαό κάτι ίσως πολυτιμώτερο-την απόδειξη ότι δεν έιναι μόνος του, αλλά έχει την συμπαράσταση των Ελλήνων και μάλιστα όχι απλά μερικών άτομων, αλλά από άτομα που εκπροσωπούν ένα μεγάλο πολιτικό χώρο.

Θεόδωρος Πασσαλίδης είπε...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βρεθήκατε κάτω στην Γάζα και προσφέρατε τις υπηρεσίες σας σε έναν δοκιμαζόμενο λαό. Αποδεικνύετε έμπρακτα πως υπάρχουν άνθρωποι στις μέρες μας. Να στε πάντα καλά.

Panagiotis Peteinatos είπε...

Αγαπητέ Αλέκο η μαρτυρία σου είναι συγκλονιστική, παραδώσατε μαθήματα ανθρωπιάς.

Απλά μια παρατήρηση θα ήθελα να κάνω παρόλο που δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι εύκολο (σε διπλωματικό και πρακτικό επίπεδο) να υλοποιηθεί: να πάνε περισσότεροι Έλληνες γιατροί και ειδικοί επιστήμονες. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που με κίνδυνο την ζωή τους θα θελήσουν να βοηθήσουν. Και όταν λέω με κίνδυνο της ζωής τους το εννοώ. Είμαστε "τρελοί" εμείς οι Ρωμιοί. Έχουμε στα χέρια μας μεγάλη τεχνολογία ενημέρωσης και επικοινωνίας αλλά εξ όσων γνωρίζω δεν αναζητήθηκαν γιατροί εθελοντές μέσω πχ. της mailing list του ΠΑΣΟΚ. Το λέω βέβαια με επιφύλαξη χωρίς να γνωρίζω τις ειδικές συνθήκες της πρωτοβουλίας.

Την ώρα βέβαια που το ΠΑΣΟΚ παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, τα κλασσικά ΜΜΕ σιωπούν προκλητικά αποκοιμίζοντας τον κόσμο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναζητήσει από εδώ, από το διαδίκτυο την "πηγή" για το τι πραγματικά συνέβη.

Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου βρε Αλέκο! Και μπράβο σε όλους σας που τολμήσατε να κάνετε τέτοιο ταξίδι.

(Και φτου μας των υπολοίπων που δεν έχουμε βγει ακόμα στους δρόμους για αυτό που συμβαίνει...)

spooky είπε...

Γίνεται για ΜΙΑ φορά έστω ν'αφήσουμε τις κομματικές μικρότητες στην άκρη; Μπράβο σε όσους πήγαν σ'αυτήν την αποστολή!

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κραυγή απόγνωσης

(Συναισθηματικά φορτισμένο σχόλιο στην τραγική εμπειρία ομάδας Ελλήνων ιατρών που επισκέφθηκε την Λωρίδα της Γάζας... και ένιωσαν τις εκεί τραγικές συνθήκες επιβίωσης...)

Οτι και να πω Γιατρέ είναι λίγο...

Οτι και να σκεφτώ είναι λίγο..

Οτι και να προτείνω είναι ελάχιστο...

Με συνθλίβει που αυτή η Κυβέρνησή μας, αλλά και η αντιπολίτευση εν προκειμένω (παρά την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να σας συνδράμει στο εκεί ταξίδι σας), δεν έστειλε σπίτι του τον χυδαίο Ισραηλινό πρέσβη και δεν ανακάλεσε τον δικό μας...

Τον αποκαλώ χυδαίο διότι έστειλε ένα δελτίο τύπου στα ΜΜΕ, λέει, για να βάλει τα πράγματα σε τάξη... να διακαιλογίσει την φασιστική κυβέρνησή του, να τα βάλει όλα σε μια ζυγαριά και να μας πείσει ότι και οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς φταίνε το ίδιο...

Δεν θα φτάσω στο όριο να πω ότι καλά κάναν σε αυτά τα γουρούνια οι Ναζιστές...

Οχι δεν θα το πώ αυτό διότι οι Εβραίοι που χάθηκαν δεν είχαν τίποτα το κοινό με τα σημερινά γουρούνια που διαφεντεύουν στο Ισραήλ...

Χάθηκαν οι καλοί και έμειναν οι σκάρτοι, τα χυδαιότερα δείγματα του ανθρώπινου πολιτισμού επι γής...

Οτι και να γίνει με οποιαδήποτε εκεχειρία ο κύβος ερίφθει...

Η αρχική θέση των παλαιστίνιων ότι το κράτος του Ισραήλ δεν έχει λόγο ύπαρξης αρχίζει πάλι να παίρνει σάρκα και οστά...

Οι λαοί ναι... να υπάρξουν εν ειρήνη και να συμβιώσουν προοδεύοντας εβραίοι με παλαιστινίους όπως πάντα...

Προτεκτοράτα όπως αυτής της χυδαιότητας δεν έχουν λόγο ύπαρξης...

Ο κόσμος, η γη μας έχει αρκετούς Γκάγστερς και Μαφιόζους ανάμεσα του...

Δεν επιθυμούμε και επίσημα κράτη χούλιγκαν του διεθνούς δικαίου...

Δεν επιθυμούμε κράτη εγκληματίες και εστίες μαφιόζων...

Οχι, αυτό πάει πολύ και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό απο κανέναν σκεπτόμενο άνθρωπο.

Matrix είπε...

Μπράβο για την απόφαση και το κουράγιο να φτάσετε ως εκεί.

Ευχαριστούμε για την περιγραφή.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι περήφανος που έζησες αυτην την κατάσταση;

Η λάθος λέξη που χρησιμοποιείς δείχνει και πόσο αμέτοχος είσαι στην πραγματικότητα.

Αυτά για τις σφαγές ο πρόεδρος της "σοσιαλιστικής" διεθνούς μήπως πρέπει να τα μεταφέρει στον φίλο του Ισραηλινό "σοσιαλιστή" αντιπρόεδρο;

Μας ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ψιλο γαζί; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο; Ακόμα και εκεί για ψήφους πήγατε;

Ανώνυμος είπε...

Προς Pan, επειδή φαντάζομαι πως ο Αλέκος δεν θα σου απαντήσει όπως σου πρέπει. Λοιπόν, εξωνημένο ανδράποδο, πάρε την θλιβερή σκιά σου και φύγε από εδώ. Ρυπαίνεις τον χώρο.

Ανώνυμος είπε...

1. Μπράβο ρε παιδιά .. ευχαριστώ που με κάνετε να ντρέπομαι λιγότερο που είμαι Έλληνας (αυτές τις μέρες της εθνικής ξεφτύλας - δες "Υπόθεση Αγκίστρι"). Να στε πάντα καλά, υγιείς και δυνατοί

2. Άμα δεν είναι κανείς γιατρός αλλά θέλει να πάει στη Γάζα εθελοντής να βοηθήσει όπου χρειάζεται ... πού μπορεί να απευθυνθεί??

Καμιά ιδέα? Καμμιά οργάνωση που να ζητάει εθελοντές για Γάζα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Elsalamo alukom (= Μay Peace Be Upon You)

Pantha Magno

Ανώνυμος είπε...

1. Μπράβο ρε παιδιά .. ευχαριστώ που με κάνετε να ντρέπομαι λιγότερο που είμαι Έλληνας (αυτές τις μέρες της εθνικής ξεφτύλας - δες "Υπόθεση Αγκίστρι"). Να στε πάντα καλά, υγιείς και δυνατοί

2. Άμα δεν είναι κανείς γιατρός αλλά θέλει να πάει στη Γάζα εθελοντής να βοηθήσει όπου χρειάζεται ... πού μπορεί να απευθυνθεί??

Καμιά ιδέα? Καμμιά οργάνωση που να ζητάει εθελοντές για Γάζα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Elsalamo alukom (= Μay Peace Be Upon You)

Pantha Magno

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ! ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ.

Ανώνυμος είπε...

http://www.a-po-drasi.gr/

Ανώνυμος είπε...

Στην εκδήλωση που διοργανώνει η δημοτική παράταξη «Απόδραση» την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 στις 5.30 μ.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (Πλαστήρα και Κλεισούρας) θα μιλήσουν οι:

Μιχιάρ Εκτάμι (Πρόεδρος των Παλαιστινίων Εργαζομένων)

Νίκος Γιαννόπουλος (από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα) ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του Free Gaza Movement με το πλοίο «Αρίων» στη Γάζα καθώς και

ο Αλέκος Στάμου (συνδικαλιστής),
ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του ΠΑΣΟΚ στη Ράφα.

Επίσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη Γάζα.

www.a-po-drasi.gr

Ξέχασα το κείμενο... πριν :)

faraona είπε...

Μπραβο σας...μας κανετε ολους υπερήφανους!

alzap είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια.

Να σημειώσω μόνο για τον φίλο Παναγιώτη Μπαζιωτόπουλο οτι μάλλον δεν κατάλαβε καλά.
Δεν μας "συνέδραμε" το ΠΑΣΟΚ στο "ταξίδι" μας. Η παρουσία μας εκεί υπήρξε επειδή ο Γ. Παπανδρέου πήρε την πρωτοβουλία να στείλει ομάδα γιατρών και ιατροφαρμακευτικό υλικό στην περιοχή. Δεν πήγαμε ως αυτόνομοι εθελοντές.


@pan: Δεν ασχολείσαι με κάτι άλλο περισσότερο προσοδοφόρο; Εδώ χάνεις το χρόνο σου...

Unknown είπε...

ο πητερ παν ή πως αλλιώς τον λένε (pan) προφανώς αναφέρεται στην βρώμικη προπαγάνδα της Κυβερνώσας παράταξης, η οποία αυτή και διάφορα καθοδηγούμενα blog έκαναν την εξής αναίσχυντη πράξη.
Δημοσίευσαν προ ημερών περυσινή φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου, με τον Ισραηλίτη Υπουργό Εξωτερικών αλλά παρέλειψαν σκόπιμα να πούν ότι ήταν στην ίδια φωτό ήταν και ο Αμπάς σε συνεδρίαση της σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας και ευχαριστούμε γιατί αποδείξατε από τι στόφα είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Χειραψία σφιχτή για την κίνηση και για την ανθρωπιά που εκπέμπει η περιγραφή.
Παλαιστίνιος κι εγώ, από παλιά...

cook είπε...

ευχαριστούμε για την ελπιδα μου μας δίνετε...'όσο υπαρχουν άνθρωποι ακόμη που ενεργούν ετσι,έχουμε την ελπίδα δυνατη να φουντωνει μες την καρδια μας...

Ανώνυμος είπε...

Τα σέβη μου...
και ευχαριστώ, που έστω εσείς κάνατε κάτι
Μπράβο στο κουράγιο και τη δύναμή σας, όλων σας -μακάρι να μπορέσουν κι άλλοι.

S G είπε...

το βρισκω εντυπωσιακο οτι ολοι την πεφτουν στον pan που δεν ειπε κατι παραλογο (οι σφαγες δεν ειναι χωρος για ψηφοθηρια!) αλλα στον κ. Μπαζιωτοπουλο αι τα εφιαλτικα του σχολια δεν απαντησε κανεις.

Ωστε δικιο εχουν τα καθιζηματα της Χαμας που κρυβονται αναμεσα σε μικρα παιδακια και που σκοτωνουν τους δικους τους ανθρωπους, καλα λενε οτι το Ισραηλ δεν εχει λογο υπαρξης.
Υποθετω οτι ο κ. Μπαζιωτοπουλος θα ηταν χαρουμενος αν ξαναανοιγαμε το Αουσβιτς για να τελειωνουμε με αυτους τους ενοχλητικους Εβραιους...

Ανώνυμος είπε...

Τον τύπο τον γνωρίζω 35 χρόνια.
Συνεπής από τότε που ξεσήκωσε ένα ολόκληρο σχολείο μόνος του, διεκδικώντας το δίκαιο και την αξιοπρέπεια όλων μας.

Αλεκάκι, είμαι περήφανος που είμαι ένας ακόμα παλαιστίνιος ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Υποκλίνομαι σε σένα και τους άλλους που πήγατε εκεί, Αλέκο.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας! Συγχαρητήρια για όλα όσα προσφέρετε και για τα μηνύματα που μας περνάτε. Με όλη μου την εκτίμηση...

alzap είπε...

Σας ευχαριστώ.
Ας κάνουμε όλοι και όλες μας ότι μπορούμε για να υποστηρίξουμε το δικαίωμα των Παλαιστινίων για πατρίδα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια.

Ανώνυμος είπε...

@SG. Τί έγινε αγαπητέ, δεν σας "παίζουν" στην Φιλελεύθερη Συμμαχία και είπατε να έλθετε εδώ; Ευπρόσδεκτος, σε ό,τι με αφορά.

alzap είπε...

:-)

S G είπε...

δημητρη υπαρχει καποιο επιχειρημα στα σχολια σου και δεν το βλεπω?

απαγοητευομαι, οχι μονο με την δυνατη ταση για επιφανειακη σκεψη που βλεπω αλλα και την ελλειψη διαθεσης να βγει κανεις ετσι για πεντε λεπτα απο αυτην την ισοπεδωτικα ομοιογενη νοοτροπια.

προσωπικα ρε παιδι μου δεν τρεναινομαι να συζητω με ατομα που συμφωνουν απολυτα μαζι μου, ειναι λιγο σαν αυνανισμος, δεν κερδιζω τιποτα νεο. Εδω το μονο που βλεπω ειναι ορεξη για αλληλοχτυπημα στην πλατη: "καλα τα'πες συντροφε".

τεσπα, περι ορεξεως...

Ανώνυμος είπε...

Όχι ότι θα το διαβάσετε ή ότι θα βρείτε κάνα επιχείρημα αλλά η απάντηση μου είναι εδώ


http://www.e-write.gr/posts/579

Ανώνυμος είπε...

@ SG. Μην ταράσσεσθε αγαπητέ, ή (-ή). Ουδείς εδώ αρκείται στην μονοφωνία, αλλά να... όταν το αίμα είναι ακόμη τόσο νωπό, προέχει νομίζω η επιβράβευση όσων, με προσωπικό ρίσκο, επιβεβαίωσαν-και διέσωσαν-την ανθρωπιά και ημών των πολιτών του καναπέ.
Θα έχουμε λοιπόν, την ευκαιρία να "συγκρουσθούμε", όπως το κάναμε και στο αντίστοιχο μπλόγκ της "Φ.Σ". Και ως θέση αρχής να τονισω την πάγια, σταθερή και απόλυτη αντίθεση μου σε κάθε θεοκρατούμενο ή θεοκρατικό σύστημα, είτε πρόκειται για την Χαμάς, είτε για την CDU, είτε για τους Ορθόδοξους Εβραίους , κ.λπ. κ.λπ.
Χαίρε, λοιπόν και καλή δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

@ SG. Μην ταράσσεσθε αγαπητέ, ή (-ή). Ουδείς εδώ αρκείται στην μονοφωνία, αλλά να... όταν το αίμα είναι ακόμη τόσο νωπό, προέχει νομίζω η επιβράβευση όσων, με προσωπικό ρίσκο, επιβεβαίωσαν-και διέσωσαν-την ανθρωπιά και ημών των πολιτών του καναπέ.
Θα έχουμε λοιπόν, την ευκαιρία να "συγκρουσθούμε", όπως το κάναμε και στο αντίστοιχο μπλόγκ της "Φ.Σ". Και ως θέση αρχής να τονισω την πάγια, σταθερή και απόλυτη αντίθεση μου σε κάθε θεοκρατούμενο ή θεοκρατικό σύστημα, είτε πρόκειται για την Χαμάς, είτε για την CDU, είτε για τους Ορθόδοξους Εβραίους , κ.λπ. κ.λπ.
Χαίρε, λοιπόν και καλή δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

@pan
υποκριτές, φιλόδοξοι, μικρόψυχοι, εγωιστές, δειλοί
εμείς κρατάμε μες στα ένοχα παράφορα τούτα χέρια
τις τύχες του κόσμου

δεν μας είπες: εσύ τι έκανες απ τη μεριά σου(εκτός από κριτική-αυτό όλοι το μπορούμε)?

alzap είπε...

@pan:
Είδα το ποστ στο οποίο μας παραπέμπεις.
Κατάλαβα τους λόγους για τους οποίους θεωρείς ότι αυτό που έγραψα εδώ είναι αηδιαστικό και υποκριτικό. Διάβασα και τους υπαινιγμούς για το πρόσωπό μου.
Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να κάνω διάλογο μαζί σου.
Δεν έχω να σου πω κάτι, παρά μόνο αυτό.
"Σε θερμοπαρακαλώ, κάνε αλλού τα σχόλιά σου. Σε αυτό το μπλογκ δεν είσαι ευπρόσδεκτος εσύ και το είδος των απόψεων που εκφράζεις, το αντίθετο θα έλεγα. Τέλος!"

ikor είπε...

Όσο διάβαζα το κείμενο, ανατρίχιασα.

Σ' ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας αυτήν την εμπειρία.

Και μπράβο για την αυταπάρνηση!

Τίποτ' άλλο, δεν υπάρχουν λέξεις..

Nikos είπε...

Μπράβο σας που κάνατε αυτή την προσπάθεια. Αίσχος στο ΠΑΣΟΚ που εξισώνει θύμα με θύτη. Στο ΠΑΣΟΚ που δεν παίρνει θέση ενάντια στους δολοφόνους. Στο ΠΑΣΟΚ που ήταν κυβέρνηση όταν δολοφονούσαν από κοινού αμάχους στην Γιουγκοσλαβία.

Είναι ντροπή να μην αναφερόμαστε σε αυτά. Να νομίζει ο κόσμος ότι το ΠΑΣΟΚ νοιάζεται. Αυτό θα πει υποκρισία. Να πηγαίνει ο κόσμος να ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ νομίζοντας ότι είναι καλύτερο από την ΝΔ. Ότι είναι υπέρ της Ειρήνης...

alzap είπε...

@kikosn:
Σίγουρα δεν ξέχασες να πάρεις τα χάπια σου;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.